Travsportens coola kvinnor

helen johansson vinner
Helen Johansson vinner Prix d’Amérique. Bild lånad från Wikipedia.

Som vi nämnt i ett tidigare inlägg så är det inte jättemånga tjejer inom travsporten. Men under 2000-talet har det verkligen skett stora förändringar. Inom hästskötsel så är det en majoritet av kvinnor men inom tränaryrket ser man inte samma statistik. Men, det börjar förändras och jag och Lisa har många kvinnliga förebilder som vi inspireras av när vi jobbar för att nå vårt mål, att bli travtränare.

Det är kul att ha förebilder. När man ser andra tjejer som lyckas i branschen kan man själv tänka sig att jobba hårdare och offra mer för att nå dit där de är. Självklart har vi många manliga förebilder också inom travbranschen men nu tänkte vi nämna några av de främsta kvinnorna inom travsporten, allt från kuskar till tränare. Dessa tycker vi är supercoola!

Helen Johansson
Vi måste börja med henne för hon är en gigant i branschen. Helen Johansson är en svensk före detta travkusk. Hon fick mycket uppmärksamhet när hon 1995 vann det prestigefyllda priset Prix d’Amerique med hästen Ina Scott. Hon har fått ett travlopp i Frankrike uppkallat efter sig och hon har blivit en stor förebild för många kvinnor i branschen och krattat i manegen så att fler tjejer enklare har kunnat ta sig fram i den mansdominerande branschen som trav är och har varit.

Ann-Marie Härdin
Ann-Marie Härdin är Sveriges första kvinnliga travtränare och kusk. Långt in på 60-talet var man väldigt skeptisk till kvinnor inom trav och först på 70-talet hade kvinnor möjlighet att utöva sporten professionellt. 1977 blev Ann-Marie Härdin Sveriges första kvinnliga proffstränare.

Malin Löfgren
Malin Löfgren är en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga travtränare. Malin har skickligt tränat travhästen och guldklimpen Sanity som nu är pensionerad men som tidigare har varit en av våra mest uppmärksammade och folkkära travhästar.

Kajsa Frick
Kajsa Frick är proffstränare och kusk och född 1976. 2004 på Romme travbana blev hon första kvinnliga kusk att ta hem fem segrar samma tävlingsdag. Hon är dotter till Leif Witasp och systerdotter till travtränaren Jim Frick. Hon är född med trav i blodet och har haft hästintresset med sig sen hon var liten. Idag har hon 51 hästar hemma i stallet och förra året tog hon 43 segrar och körde hem strax under 3 miljoner till hemmabanan Rättvik.

Jennifer Tillman
Jennifer Tillman är en av de unga kvinnliga travkuskarna. Hon är född 1984 och alltså 32 år. Hon är förstakusk åt stallet Erikssund i Sigtuna och henne travtränare är Henrik Larsson. Hon har haft körlicens sen hon var 18 år och hon har fått flertalet priser, bland annat stidpendiet Stig H stipendiet 2010 och hon var också “årets komet” i Trav-Sverige 2009. Hon har även de senaste åren synts som travexpert i TV4. 2015 blir hon den första kvinnliga kusken i Elitloppet sedan Helen A. Johansson 1996, hon vinner på första försöket med hästen Royal Fighter.

Dessa är bara några av de coola kvinnorna vi gillar i branschen. Kanske kommer det ett till inlägg med flera favoriter för vi har många. Det kommer ju också fler hela tiden. Förhoppningsvis får jag och Lisa finnas med på en sån här lista i framtiden. Det vore riktigt häftigt!