Trav i OS?

Travsport

Visst har ni kollat på OS i sommar? Själv försökte jag se så mycket som möjligt av ridtävlingarna, men eftersom jag jobbar och sköter om hästar så hann jag inte se allt.

Tyvärr gick det ju inte riktigt så bra för de svenska ryttarna. Den ende som tog medalj var Peder Fredricson som tog silver i den individuella hoppningen. Väldigt bra jobbat tycker jag men jag hade trott att Rolf-Göran Bengtsson skulle hamna på medaljplats eller att Patrik Kittel eller Tinne Vilhelmsson Silfvén skulle nå medaljer. Men så blev alltså inte fallet.

I framtiden tycker jag trav ska bli en OS-gren! Man lägger ju till nya sporter på OS-programmet då och då, och varför skulle inte trav kunna bli en OS-gren? Undrar om det har varit uppe till diskussion någon gång eller om det är fullständigt otänkbart. Själv skulle jag såklart tycka det vore oerhört roligt om travsporten fick visa upp sig i en av världens mest prestigefulla tävlingar.

Som det är nu är Prix D’amérique världens mest berömda travtävling. Den hålls årligen i Frankrike i Paris inför storpublik. Senast en svensk häst vann tävlingen var 2014 när Maharajah och Örjan Kihlström vann loppet.

Det är dessutom ett lopp med väldigt lång historia, ända sedan 1920 har Prix D’Amérique körts vilket innebär att de snart firar 100-årsjubileum! Du kan läsa mer om själva loppet och om hur oddsen såg ut inför årets tävling på denna sida.

Om jag blir travtränare så vore det högsta drömmen att få se min häst springa just detta lopp. Det är nog en dröm jag delar med många travtränare och för de flesta förblir det också bara en dröm eftersom det endast finns ett fåtal hästar som når upp till den nivån.

Frågan är också hur jag och Dania ska komma till den nivån. Vi har fått tips om att försöka söka en lärlingsplats och det är något vi börjat fundera på att göra. Att vara lärling hos en travtränare skulle absolut kunna vara en bra väg in branschen och ett sätt att få en bra grund att bygga vidare på.

Fram tills vi fått ett lärlingsjobb kanske vi borde jobba som hästskötare på fritiden. Då kan man få se och lära mer om hur travbranschen fungerar samtidigt som man får jobba med hästar.

Nu har vi ju just börjat jobba, så först ska vi försöka komma igång med det och sen söka jobb som extraskötare till någon travhäst i närheten. Jag hoppas verkligen att någon nappar och vill ha oss. Kanske blir det svårt för båda att få jobb på samma ställe eller sköta om samma häst, men förhoppningsvis ska vi båda lyckas bli extraskötare.

Jag skriver extraskötare eftersom jag inte tror att vi skulle kunna sköta en häst helt och hållet med tanke på att vi måste lägga ner tid på jobbet. Istället får vi försöka fokusera på att hjälpa till och underlätta för den ordinarie hästskötaren både under vardag och tävling.

Just nu är jag dock rätt förvirrad över hur vi ska göra. Kanske borde vi ägna oss helhjärtat åt drömmen och satsa för fullt på någon utbildning eller en lärlingsplats istället för att skynda långsamt och jobba ihop pengar. Det känns dock som en bra idé att jobba ihop ett kapital eftersom det krävs en del pengar för att starta tränarverksamhet.

Vad tycker ni?

Och ett sista tips! På oddsonline.se kan ni även läsa mer om Elitloppet som är den finaste travtävlingen som arrangeras på svensk mark.