Stig H. Johansson

stighjohanssonVad vore denna blogg utan ett par ord om Stig H. Johansson, den mest framgångsrike i Sverige genom tiderna? Ja till och med kanske en av de främsta i världen. Under hela sin karriär, som var mellan 1963 och 2005 så vann han över 6200 segrar! Hans hemmabana var Solvalla och han är fortfarande verksam som tränare. Vem känner inte igen travhästarna Queen L och Victory Tilly?

Stig H. heter egentligen Stig Henry Johansson och föddes 26 juli 1945 i Forsa som ligger i Hälsingland. Tydligen är det olika uppgifter om vilket som var Stig H. Johanssons första lopp och seger. Men att det skedde under 1963 verkar vara klart i alla fall. Efter att ha baserats på solvalla kom han att vinna inte mindre än 29 stycken Kuskchampionat.

En av hans största framgångar internationellt var 1993 i Prix d’Amérique då han vann på Vincennes travbana utanför Paris. Det är ett av de största loppen i världen och detta var första gången som en svenskfödd häst vann det.

Med Victory Tilly vann han 2002 Nat Roy Trot på The Meadowland i New Jersey då 1.09-vallen underskreds för första gången. Stig H. Johansson har själv sagt att Victory Tilly är: – ”Utan tvekan den bästa häst jag tränat och kört”.

Samma dag som han meddelade att han tänkte köra sitt sista lopp den kvällen, så vann han på Solvalla med Taylor Boo. I hans allra sista sista lopp slutade han fyra.

Sammanlagt tog han 6221 eller 6222 segrar och kan endast mätas med Olle Goop som är den kusk med flest segrar, nämligen 6600 stycken!

Numera är det Erik Adielsson som tävlar, även om Stig H. Fortsätter att vara tränare. Du kan läsa mer om honom och titta in i stallet på hans hemsida stigh.se. Här finns också information om Stig H. Akademin, som vi hoppas få ta del av i framtiden.

Bliden kommer från Thomas Blomquist, Kanal 75, Se mynewsdesk