Örjan Kihlström

Bild på Örjan Kihlström
Örjan Kihlström Bild hittad på Wikipedia

Jag tänkte att vi skulle ge er travälskare ett personporträtt på en av Sveriges främsta travkuskar genom tiderna, nämligen Örjan Kihlström. Det kan ju vara kul att ha lite mer information om de stora profilerna som vi har idag i Sverige, om ni nu precis som vi är travfrälsta eller börjar bli efter att ha läst den här bloggen ett tag. Det finns ju flera stora travprofiler i Sverige, för att nämna några har vi till exempel Björn Goop, Erik Adielsson och Stig H Johansson. Den senast nämnda kan ni läsa ett annat blogginlägg här för att få mer information. Men för att gå tillbaka till mannen vi tänkte ägna lite mer uppmärksamhet nu, Örjan Kihlström, som är en riktigt gigant inom den älskade travsporten.

Örjan Kihlström föddes 1962 i Bollnäs och har fram till år 2016 vunnit över 5500 travlopp, en imponerande siffra minst sagt. Hans största segrar är bland annat Elitloppet som han vann 2003, 2015 och 2016. Han vann även Prix d’Amerique 2014 med hästen Maharajah. Hans pappa har också sysslat med trav och hade egen travverksamhet och det var så Örjan kom in i branschen. Han började med att jobba som hästskötare hos sin pappa men avancerade sedan till travtränare. Det jobbade han som i ungefär 10 år. Han provade på kuskyrket lite då och då under tiden men det var först på 90-talet på heltid blev travkusk. Sedan dess har han vunnit många meriterande travlopp, över 5000 lopp. Han har varit nominerad till Jerringpriset. Det vann han inte men han kom på en hedrande tredje plats. Han är också med i Travsportens Hall of Fame.

2016 blev han första svenska kusk som två år i rad har vunnit Elitloppet fast med olika hästar. När han 2016 tillsammans med hästen Nuncio vann gjorde dom det på vinnartiden 1.09,2 som är den snabbaste tiden nånsin i ett Elitlopp. Två år i rad och rekordtid, vilken häftig merit som Örjan Kihlström har. Han är ett riktigt travproffs och av många är han ansedd som världens främsta travkusk någonsin. Han smeknamn är ”Gubben i lådan” som kommer från att han har en förmåga att leverera och höja sig några snäpp när det verkligen behövs som mest. Han imponerar också på sättet han allt tänker på hästen och sätter den och dess välmående i första hand. En riktig hästälskare och sann djurvän som lyssnar på hästens signaler. Signalerar hästen att något är fel har han genom hela sin karriär varit modig nog att våga fatta även svåra beslut, som att ta hästen ur loppet. Hans omgivning och människor han jobbar med pratar också ofta väl om Örjan som en väldigt snäll och sympatisk person.

Man kan inte annat än känna respekt för Örjan Kihlström och han är en och Danias och min absolut favoritkusk någonsin. Jag gillar framförallt att han har sådan otroligt respekt för djur och sen är det så häftigt att kunna prestera på det sättet som han gör. Kan man sin travsport så hyser man troligtvis precis samma respekt och kärlek som vi gör för Örjan Kihlström.