Kvinnor inom travsport

jennifer tillman
Jennifer Tillman, ung travkusk som vinner lopp. Bild lånad från travsport.se Foto: Thomas Blomqvist, Kanal 75

Detta ämne är såklart ett ämne som berör mig och Lisa lite extra mycket. Vi är två ganska unga tjejer som vill in en ganska mansdominerande sportvärld. Vilket inte är så lätt alla gånger. Trav har fram till nu varit en sport i vilken det finns få kvinnliga utövare. Nu börjar det ske ett skifte men det tar såklart tid och det är främst inom hästskötsel det har ändrats och inte inom hästträning. Trav är ju också en ganska svårtillgänglig sport vilket vi tror skapar ännu fler hinder för tjejer som vill in i branschen. I de flesta mindre svenska städer finns det bra och proffsig juniorverksamhet inom till exempel fotboll och andra större sporter men travsporten är inte lika lätt att nå, tyvärr. Många är väldigt omedvetna om att den finns. Det märker vi när vi pratar med jämnåriga. Man måste nästan känna någon som har travhäst eller är utövare för att ens förstå att man kan närma sig sporten. Vilket jag hade turen att göra och lära känna Lisa, vars mamma har travhäst. Det kanske också är en anledning till att det än idag inte har varit lika mycket kvinnor som män inom sporten. Detta tycker vi såklart är trist och det är något vi pratar mycket om. För vi har ju en dröm, som ni vet, att bli travtränare. Vi vill det så himla mycket. Vi pratar mycket om kvinnliga förebilder inom sporten och tar inspiration från kvinnliga travtränare. Jag tänkte i ett annat inlägg berätta för er om några kvinnor inom travsporten som jag och Lisa verkligen ser upp till men i detta inlägg tänkte jag ge er en liten historisk bakgrund till hur det har sett ut för kvinnor inom travsporten.

Mats Greiff vid Malmö Högskola har forskat på detta ämne och det här är lite av vad han kommit fram till. Det är ett forskningsprojekt finansierat av Stiftelsen Hästforskning där han har studerat på vilket sätt den manliga överordningen och kvinnliga underordningen har skapats inom travsporten. Han menar på att det är mycket gamla traditioner som spelar in. Förr i tiden var det män som arbetade med djuren på gården, hade hand om jordbruket och skötseln och vid sidan av detta så utvecklades det samtidigt en manlig spelkultur med kortspel, vadslagningar och tävlingar. I spelkulturen fanns det ofta sexism och alkoholism och det gjorde att kvinnor stängdes ute. Men på 1960-talet började hästens betydelse i samhället minska och det var ungefär då som travsporten började explodera. Men innan 1971 fanns det alltså inga kvinnliga travtränare.

Nu har det däremot skett ett väldigt skifte och bland hästskötare är kvinnor i majoritet. De kvinnliga utövarna av sporten har de senaste decennierna varit mer inriktade och fokuserade på skötseln av hästar och inte i samma grad lika inriktade på tävlingsmomentet och därför är det tyvärr är inte samma siffror inom just travträning. Där är det endast 10% av de anställda tränarna som är kvinnor med körlicens. Överlag visar ju dock dessa siffror att det har skett en förändring, men det tar tid. Det finns inte heller jättemånga kvinnliga travtränare som har fått stora utmärkelser. Inom travsporten är det också fortfarande en väldigt maskulin kultur som är svår för kvinnor att slå sig in i och ett annat skäl är familjebildning. Många kvinnor inom travsporten väljer att ge upp tävlandet och sina professionella karriärer när de får barn. De märker att det är svårt att kombinera och detta påverkar inte männen i samma utsträckning. Samma anledning hittar man ju inom många sporter vilket vi tycker är otroligt tråkigt. Vi vill också ha barn och familj i framtiden men vår önskan är att kunna kombinera det med vårt största intresse. Det måste fungera, trots att vi är tjejer.