Legolas

Legolas
Foto: Tommy Andersson Kanal 75

Vi har bloggat om vår favorittränare, nu är det dags att blogga om vår favorithäst – Legolas! Nej, det är ingen alv i Sagan om Ringen utan den bästa travhäst som vi tycker har funnits. Däremot är han döpt efter figuren som är en kungason och många har sagt att Legolas själv var en kung inom svenskt trav.

Legolas föddes 1978 och blev 26 år innan han fick begravas hos sin mamma på en gården i Slättåkra där han föddes. Han har både blivit årets häst och invald i Hall of Fame.

Varför vi gillar Legolas? Vi kan naturligtvis inte komma ihåg hans framgångar, men däremot har hans rykte följt med ända in i vår tid. Han kunde inte förlora helt enkelt! Bland annat har han vunnit Åby Stora Pris 1983, FAMN-loppet 1983, C.Th. Ericssons Memorial 1983, C.L. Müllers Memorial 1983 och 20 V65-segrar.

Under sin karriär gjorde han 93 starter och sprang in 2,8 miljoner kronor. Och då får man ändå tänka på att det var under 80-talet. Tränare var inte Stig H utan Thomas Nilsson och ägare var Marko Anic.

Legolas blev en stor ikon inom svenskt trav då han tog seger efter seger och var en reklampelare för travsport och V65.

Lisas moster brukade ibland leka med Barbie med Lisa förr och då brukade hon döpa en av hästarna till just Legolas. Det var så Lisa först kom in kontakt med namnet och senare läste mer om denna fantastiska häst! 1983 var hans bästa år då han tog 14 segrar och aldrig blev sämre än trea. Han var obesegrad när han kom till VM i USA på Rosevelt Raceway efter 19 lopp, men där fick han se sig besegrad. Legolas slutade tävla 1987 och blev sedan lycklig pensionär.

Faktiskt var Legolas mycket skadad som ung och kunde inte tränas hur som helst men hans temperament visade på en enorm segervilja så det räckte i all fall.

Vi önskar vi hade fått träffa denna vackra häst, som vid ett tillfälle hade under 1.00 i odds.

Fotot hittade vi på My Newsdesk.